Întrebări & Răspunsuri

Cât de sigure sunt vaccinurile împotriva coronavirusului ?

Ruxanda Glavan: Vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile de verificare prin care orice vaccin trece înainte să fie aprobat. Deoarece a fost necesar de a obține cât mai rapid rezultate cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor, unele etape s-au suprapus, scurtând astfel durata de timp obișnuită, până la avizare.

Datele din studiile pentru vaccinurile anti COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată. Astfel, când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, Agenţia  a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu. În Republica Moldova, Agenţia Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor admise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V).

În concluzie, deși durata de elaborare a fost relativ scurtă, mai puțin de un an, vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.

Cum apreciați atmosfera în societate, acum fiind la peste un an de la primul caz oficial în țara noastră, cu procesul de vaccinare demarat?

Ruxanda Glavan: Este mai bine decât a fost la începutul pandemiei, în sens că nu mai persistă acea tensiune și frică în societate. A existat la începutul pandemiei o reticență față de măsurile epidemice. Pe de o parte, oamenii psihologic nu erau pregătiți pentru această situație excepțională în sănătate publică, pe de altă parte, au existat multe informații false despre virusul COVID-19 și vaccinul împotriva infecției. Între timp, oamenii au început să aibă acces la informații veridice despre ce este acest virus, impactul asupra sănătății, tratamente, prevenire, au trecut mulți prin experiența COVID-19. Acest fapt i-a ajutat să nu mai creadă în conspirații, să găsească răspuns la multe întrebări și i-a responsabilizat. Accesul la vaccinul împotriva infecției readuce speranța că pandemia va fi depășită în viitorul apropiat și că vom reveni la viața obișnuită, de până la apariția și răspândirea virusului. Observ că tot mai multă lume privește rațional la situația dificilă prin care trecem, încearcă să se adapteze circumstanțelor și să ajute autoritățile și lucrătorii medicali, prin adoptarea unui comportament responsabil, să combată pandemia.

Se atestă o destul de mare rezistență în privința vaccinării, mulți așa și nu cred că virusul există… E vorba de probleme de comunicare sau de alt gen?

Ruxanda Glavan: În ultimii câțiva ani, nu doar la noi în țară, dar în întreaga lume, tot mai mulți au început să conteste eficacitatea vaccinurilor. Tendința respectivă este rezultatul campaniilor anti-vaccinare agresiv promovate în mediul on-line o perioadă îndelungată. Aceste acțiuni au avut succes, deoarece nu au primit imediat o replică dură din partea statelor. Rata persoanelor vaccinate a crescut în ultimul deceniu, iar autoritățile nu s-au așteptat că informațiile false diseminate pe internet vor umbri rezultatele obținute de-a lungul deceniilor și vor compromite vaccinurile. În aceste condiții, reticența față de vaccinul împotriva COVID-19 este firească, mai ales că este un vaccin nou. Or, din toate timpurile, oamenii au fost rezervați față de tot ce este nou și necunoscut. Soluția este ca autoritățile să informeze constant populația despre beneficiile imunizării, riscurile nevaccinării, să combată miturile vaccinării. Și aceasta trebuie să fie o acțiune permanentă, nu doar pe timp de pandemie sau în perioada în care ne bucurăm de o rată înaltă a vaccinării. De asemenea, toate autoritățile statului, centrale și locale, trebuie să coopereze pentru a informa corect cetățenii și să-i convingă de faptul că vaccinurile sunt sigure și salvează vieți.

În opinia Dvs., care sunt perspectivele ca țara noastră să fie asigurată cu vaccin suficient în timpul cel mai apropiat posibil?

Ruxanda Glavan: Republica Moldova beneficiază deja de donații de vaccinuri atât prin intermediul platformei Covax, cât și de donații directe din partea mai multor țări, lucru pentru care trebuie să le fim recunoscători decidenților de acolo. Totodată, înțeleg că Ministerul poate deja face uz de instrumentul său de achiziție prin intermediul platformei Covax, dar și a inițiat deja achiziția directă din China. Înțelegerea mea este că, deși e complicat, nu este imposibil, și cred că atingerea obiectivului de a vaccina cel puțin 50% din populație, către finele anului 2021, este mai mult decât posibil. Aș atrage atenția în același timp campaniilor publice pro-vaccinare pentru a îndemna cetățenii să se vaccineze. Momentan aceste campanii încă sunt ineficiente, extrem de vagi, şi am temerea că vom ajunge zile, când vom avea vaccinuri suficiente, dar populația pur și simplu le va refuza, pentru că așa și nu a fost înțeles rostul lor.

Dumneavoastră, dacă ați fi fost în această perioadă ministru al Sănătății, ce măsuri ați fi întreprins în lupta cu pandemia?

Ruxanda Glavan: În toată această perioadă am încercat să contribui și să ajut autoritățile și nu o singură dată am venit cu propuneri de îmbunătățire a răspunsului sistemic în gestionarea crizei pandemice, dar din păcate de prea puține ori am fost auzită. Încă în luna iunie a anului 2020 am propus un plan de obiective strategice, care a fost elaborat de mine în consultare cu mai mulți specialiști, oameni cu experiență și profesori universitari. Acele măsuri prevedeau concentrarea eforturilor pe câteva domenii: testare, monitorizare contacte, carantinare eficientă, acces la medicaţie si investigaţii gratuite. Sporirea capacității de testare a populației era posibilă încă în vara lui 2020, inclusiv prin atragerea sectorului privat, care avea deja destule capacități și dacă ar fi fost finanțați de la stat, nu am fi pus oamenii să scoată de atâtea ori bani din buzunar pentru testare. O altă măsură care era şi rămâne necesară, este îmbunătățirea trasabilității persoanelor contacte ale unui bolnav de COVID-19, și asigurarea unei carantinări eficiente, de exemplu monitorizarea prin aplicații instalate pe telefoane mobile. Nu mai spun de elementul de bază al sarcinii Ministerului de Resort: asigurarea oamenilor cu medicamente gratuite și acces la investigații medicale, lucru care nici astăzi nu este pe deplin rezolvat. Iar acum, după mai bine de un an de la debutul pandemiei, este evident că este nevoie maximă de servicii medicale pentru recuperare și reabilitare post COVID, şi oferirea acestora trebuie setată ca una dintre sarcinile prioritare pentru următoarea perioadă.

Dvs. vă vaccinați? Aveți preferințe la capitolul vaccin?

Ruxanda Glavan: Evident că mă voi vaccina împotriva COVID-19, imediat ce voi avea acces la acest vaccin. Sunt medic de profesie și am încredere în realizările medicinii. Tot ce s-a reușit până în prezent, fie că vorbim de vaccinuri sau medicamente, a fost spre binele oamenilor, iar despre asta vorbesc statisticile. Am depășit epidemii grave grație vaccinurilor și tratamentelor moderne. Am fost și rămân pro-vaccinare. Toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente, pentru că au fost dezvoltate de țări și companii autorizate de OMS. Ca urmare, mă voi vaccina cu acel tip de vaccin la care voi avea acces.