Lista medicamentelor compensate s-a dublat anul trecut, în comparaţie cu 2015, iar suma alocată de stat pentru aceste preparate a fost de 430 de milioane de lei.

De asemenea, în 2016, peste 700.000 de persoane au beneficiat de tratamente gratuite, cu 20 la sută mai mult decât acum doi ani.

Acestea sunt doar câteva din rezultatele importante obţinute de Ministerul Sănătăţii prezentate astăzi de Ruxanda Glavan.

„În programul unic au fost incluse mai multe servicii medicale. A crescut semnificativ numărul cazurilor tratate. Totodată, în 2016, graţie eforturilor comune, practic s-a dublat numărul de transplanturi. Începând cu 1 octombrie am extins lista de medicamente compensate şi am oferit accesul tuturor copiilor până la vârsta de 18 ani. Toţi copiii bolnavi de diabet zaharat din Republica Moldova, începând cu 2017, primesc gratuit teste şi lanţete pentru monitorizarea glicemiei”, spune Ruxanda Glavan, ministrul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, anul trecut, şi 1.600 de femei au beneficiat de exoproteze mamare.

Datele oficiale mai arată că în 2016 au fost efectuate nouă transplanturi de ficat și 22 de rinichi, iar peste 2.600 de bolnavi de hepatita B, C și D au beneficiat de tratamente gratuite.

Ruxanda Glavan a mai vorbit şi despre implementarea noului mecanism de salarizare a lucrătorilor medicali, care a dus la o creştere medie a lefurilor de 20 la sută.

Citește mai mult: publika.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.