Ruxanda Glavan, despre experiența COVID-19: Coșmarul începe după finalizarea tratamentului

La sfârșitul anului trecut, deputata Ruxanda Glavan s-a îmbolnăvit de COVID-19. Din fericire, a reușit să învingă boala și complicațiile grave care au survenit ulterior. Așa cum există încă multe persoane care neagă existența virusului, am rugat-o pe Ruxanda Glavan să ne relateze despre propria experiență în lupta împotriva infecției.

–            Cum e să fii bolnav de Covid-19?

Ruxanda Glavan: Este greu. Știți, este așa o vorbă: până nu simți pe propria piele o anumită boală, nu reușești să-l înțelegi pe bolnav. În cazul COVID-19 este la fel. Etichetele de genul că ”virusul intră și iese”, că “e o simplă răceală” sunt un fals. Am trecut cu întreaga familie prin experiența COVID-19, infecția a luat viața tatălui meu, de aceea știu sigur ce s-a întâmplat.

–            Care este impactul virusului asupra organismului? Ce ați simțit?

Ruxanda Glavan: A fost complicat. O perioadă îndelungată mi-a fost foarte rău, am avut slăbiciuni generale. Coșmarul a început nu atunci când m-am îmbolnăvit, dar după două săptămâni după finalizarea tratamentului. Au urmat valuri de complicații, timp de mai multe săptămâni, simțeam că nu-mi mai revin vreodată.

–             De la începutul pandemiei, de COVID-19 s-au îmbolnăvit peste 244 de mii de persoane, iar aproape 5500 dintre bolnavi au murit. Și totuși, există încă mulți oameni care neagă existența virusului. Cum îi putem convinge să-și schimbe atitudinea? Pentru că negarea virusului favorizează răspândirea lui.

Ruxanda Glavan: Dacă există persoane care nu cred în existența COVID-19, îi îndemn să facă apel la rațiune. Să analizeze datele statistice, să vadă câți s-au îmbolnăvit, câți au murit, câți au rămas cu sechele. Mulți dintre bolnavii care supraviețuiesc virusului, au nevoie de concentratoare de oxigen încă două-trei luni, pentru a putea respira, au nevoie de recuperare fizică o perioadă îndelungată.

–              Dumneavoastră ați făcut COVID-19 în formă medie și v-ați tratat la domiciliu. Cât de costisitoare sunt tratamentele împotriva acestei boli la domiciliu?

Ruxanda Glavan: Eu, soțul și copiii ne-am îmbolnăvit pe rând. În total, tratamentele ne-au costat în jur de 6000 de lei. Dar asta nu e tot. În următoarele luni am cheltuit pentru tratamentul complicațiilor provocate de infecție până la 10.000 lei. Nu este deloc ușor, nici din punct de vedere financiar, și nici moral. Ca urmare, consider că pe lângă tot ceea ce a întreprins statul pentru a combate COVID-19, este necesară vaccinarea populației generale, în termen scurt.

–              Vă veți vaccina?

Ruxanda Glavan: Neapărat, imediat ce vom avea acces la vaccinul împotriva COVID-19. Și îi îndemn pe toți să o facă.

–              Mulțumesc pentru interviu!

Sursa: Sputnik.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.