„Există toate cele necesare pentru a începe cât mai curând campania de vaccinare a populației”. Asta susține fosta ministră a Sănătății, ex-democrata Ruxanda Glavan, care s-a alăturat, alături de Partidul Șor, platformei Pentru Moldova. Astfel, deputata o contrazice pe președinta Maia Sandu, care declara că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu este pregătit pentru procesul de vaccinare anti-coronavirus.

„Unii politicieni încearcă doar să critice. Președintele, în loc să folosească pârghiile de care dispune, alege să critice lucrurile din sănătate, de parcă ar fi un lider al opoziției politice. Se pare că doamna președinte calcă pe aceeași greblă ca predecesorul său.  Declarațiile precum că sistemul de sănătate nu e pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare nu corespunde adevărului. În țară se efectuează vaccinările împotriva gripei și cele planice. În țară există capacități, resurse umane și logistice pentru a iniția o campanie nouă de vaccinare. E adevărat că este nevoie de o evaluare rapidă”, a declarat Ruxanda Glavan în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentara a descris situația actuală din sistemul de sănătate drept un „haos”: „Nu există o claritate care vaccin va ajunge în țară, în ce cantități. Ce ar trebui să facă conducerea țării – să determine care vaccin urmează a fi recepționat primul. Dacă primul va fi Covex, trebuie de clarificat dacă poate fi transportat și păstrat utilizând logistica actuală. Dacă primul ajunge cel din România, are nevoie de regim termic și logistic special. În acest caz, e nevoie de dotat de urgență laboratoarele cu congelatoare medicale, care să asigure păstrarea vaccinului la temperaturi de -80 de grade”.

Deputata a prezentat niște calcule, potrivit cărora, inițial, ar fi nevoie de până la șase milioane de lei pentru a procura congelatoarele speciale, pentru a contracta servicii de producere a gheții carbonice și de transport frigorific, dar și pentru contractarea serviciilor de vaccinare de la agenți privați.

Menționăm că fosta șefă de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, spunea că vaccinul Pfizer-BioNTech, cu care se imunizează europenii, este „un vis irealizabil pentru Republica Moldova”. Și asta din cauza condițiilor speciale de transportare și păstrare ale acestuia.

Președintele de la București, Klaus Iohannis, după întrevederea cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, a anunțat că România va oferi țării noastre un lot de 200 de mii de doze de vaccin anti-coronavirus.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat, anterior, despre mai multe doze de vaccin ce urmează să fie transmise de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări, fără a oferi mai multe detalii despre producător. Șeful secției Supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile din cadrul ANSP spunea că vaccinul ar putea ajunge în Republica Moldova nu mai devreme de aprilie – mai 2021.

sursa: https://agora.md/stiri/82377/glavan-o-contrazice-pe-sandu-exista-toate-cele-necesare-pentru-a-incepe-cat-mai-curand-campania-de-vaccinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.